potraviny_obchod_nakupovaniObchodníci v Praze nejvíce zvýšili ceny brambor, naopak levnější jsou rajčata. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ), které zveřejnil v pátek. V hlavním městě mezi 8. únorem a 8. březnem 2011 zdražilo 13 z 26 sledovaných potravin, 11 jich naopak zlevnilo. Cena bílého jogurtu a kmínového chleba se nezměnila.

Nejvýraznější zdražení zaznamenali statistici u brambor, a to o 8,02 procenta. Kilogram se tak nyní prodává za 18,60 koruny. K dalším potravinám, které v Praze zdražily, patří například rostlinné máslo, banány, mléko nebo papriky.

Nejvíce naopak zlevnila rajčata, a to o 13,65 procenta. Kilogram tak stojí 33,73 koruny. Pražští obchodníci zlevňovali také například eidamskou cihlu, čerstvé máslo, pšeničnou mouku, pivo či jablka.

Za poslední čtyři týdny obchodníci v České republice nejvíce zdražily banány, o 8,14 procenta na 69,05 koruny za jeden kilogram. Dražší jsou i šunkový salám, mléko, vejce, pšeničná mouka nebo pečivo. Nejvíce naopak zlevnila eidamská cihla, a to o 6,18 procenta na 115,54 koruny za kilogram. Spolu s pomeranči snížili čeští obchodníci i cenu banánů, piva, chleba, másla či vepřové pečeně.

zdroj: MEDIAFAX